Intrebari: M-WRG Ventilatie cu recuperare de caldura

Întrebări și răspunsuri

Întrebarea 1: Este necesară o aprobare pentru instalarea unui astfel de echipament de ventilație?

Răspuns: În Romania, NU

Întrebarea 2: Care este grosimea a zidului pe care se poate monta M-WRG?

Răspuns: La versiunea sub tencuială pentru zid de 17,5-36,5 cm (masură de zidărie fără tencuială). O suplimentare a grosimii zidului (izolație) este oricând posibilă. La modelele pe tencuială grosimea minimă este 10,5 cm

Întrebarea 3: Trebuie montat în fiecare încăpere un M-WRG?

Răspuns: Pentru că este vorba despre un sistem decentralizat, în principiu, da. Dar nu are nici un rost ventilarea spațiilor mici. Recomandăm ventilarea camerei de zi, sufrageriei, dormitoarelor, camerelor de copii, birourilor cât și a încăperilor pentru hobby. Pentru bucătărie recomandăm o hotă cu evacuare externă iar pentru băi ventilatoare de evacuare.

Întrebarea 4: Câte instalații M-WRG sunt necesare într-o casă unifamilială?

Răspuns: Numărul instalațiilor depinde de câte și cât de mari sunt încăperile care trebuie dotate cu M-WRG. Dacă se dorește, putem face noi dimensionarea, dacă se pune proiectul la dispoziție. Într-o casă tipic unifamilială este nevoie de 3-4 siteme.

Întrebarea 5: Câte nivele de putere (de ventilație) sunt disponibile cu M-WRG?

Răspuns: Sistemul standard M-WRG-S are 3 nivele de ventilație cu 15,30 și 60 m3/h. La nevoi speciale, putem programa sistemul pentru 3 volume între 15 și 100 m3/h. Vă rugăm informați-ne din timp, dacă este nevoie. Sitemul Komfort are 10 nivele de ventilație cu 15,20,30…100 m3/h și pot fi selectate numai din telecomandă.

Întrebarea 6: Ce se înțelege prin relația de efect electrică?

Răspuns: Relația de efect electrica este relația energiei calorice recâștigate față de energia electrică folosită inclusiv consumurile toturor consumatorilor de energie electrică (incl. automatizarea)

Întrebarea 7: De ce poate un aparent grad mediu de recuperare de căldură (ex. 76%) să determine categorisirea unui aparat de ventilație ca unul efectiv și eficient energetic?

Răspuns: Hotărâtor nu este doar gradul de recuperare de căldură, ci și relația de efect electrica, care cuprinde și toți consumatorii de energie electrică (printre altele și automatizarea). La M-WRG vorbim de o recuperare de căldură de 76% și la o putere electrică (cu toți consumatorii) pentru doua motoare EC cu curent continuu (funcționare continuă la volumul de aer ventilat de 30 m3/h) de 5,2 W. Rezultă o relație de efect electrică de 21 (dovedită de testele TUV). Aceasta înseamnă că, cu o parte energie electrică se recuperează 21 de părți energie calorică. Ca o regulă: cu cât este mai mare relația de efect electrică, cu atât este mai bună eficiența sistemului. Ca o comparație: La un sistem modern de încălzire cu energie regenerativă, cum ar fi pompa de căldură cu apă freatică, sunt coeficienți de performanță (comparativ cu relația de efect electrică) de 4 până la 6, ca o regulă în tehnica actuală. Relații de efect electrice ridicate au ca și consecință, că la temperaturi exterioare scăzute în perioada de încălzire (chiar atunci când este mai mare nevoie) instalația nu mai poate ventila eficient în totalitate. Din cauza givrării schimbatorului de căldură, funcționează ca recirculator de aer sau ca evacuator de aer, are nevoie funcție de necesități de energie suplimentară, respectiv va trebui decuplat. Acest lucru este de fapt în contradicție cu scopul utilizării instalației.

Întrebarea 8: Care sunt cerințele impuse, pentru a putea calcula gradul de recuperare a căldurii la o ventilație controlată sau rata minimalizată a schimbului de căldură?

Răspuns: 1. Dovada izolarii clădirii (dupa principiul „Blower- Door“ – max. 1,5 schimburi de aer pe oră)

2. În interiorul aparatului de ventilație aerul introdus nu are voie să fie răcit prin folosirea energiei electrice sau produse cu combustibil fosil.

3. Clădirile noi trebuie astfel concepute și construite, încât să asigure condițiile optime pentru sănătate și încălzire.

Întrebarea 9: Ce se întelege prin schimb de aer de 0,4 1/h?

Răspuns: Relația dintre cantitatea de aer proaspăt introdus și

volumul de aer care trebuie ventilat. Un schimb de aer de 0,4

înseamnă în consecință, că volumul încăperii va fi schimbat

într-o ora de 0,4 ori.

Întrebarea 10: Cine proiectează sistemul M-WRG?

Răspuns: De regulă proiectantul de instalații sau arhitectul. Vă stăm cu placere la dispoziție cu sfaturi și date tehnice despre instalațiile noastre.

Întrebarea 11: Cum include proiectantul M-WRG în calculul de

necesar de energie?

Răspuns: Ventilația locuinței se include în calculul necesarului anual de încălzire. Se recomandă să fie luate în calculul energetic instalații de ventilație după DIN 4701-10. În acest caz avem la dispoziție date tehnice detailate ale producatorului, în consecință valori exacte despre tehnologia realizării sistemului, care vor duce la realizarea unui bilanț anual energetic exact.

Întrebarea 12: Unde se instaleaza aparatele în încăpere?

Răspuns: M-WRG trebuie instalat pe partea interioară a peretelui exterior. Recomandăm să fie montat pe un perete cu geamuri și cât mai sus în încăpere. Lucru cunoscut, aerul viciat, cald, se ridică în partea superioară a încăperii. Este recomandată instalarea la cca. 30 cm sub tavan.

Întrebarea 13: Poate M-WRG instalat pe tavan?

Răspuns: NU. Aparatul este conceput pentru a fi montat pe perete (vertical). În zilele foarte reci se formează apa de condensație și eliminarea acesteia nu ar fi posibilă la montarea pe tavan. Scurgerea condensului ar putea distruge motoarele și partea electronică. În cazul montării neconforme, se pierde garanția.

Întrebarea 14: Poate fi M-WRG acoperit de perdele sau montat într-un dulap?

Răspuns: Eficiența ar putea fi redusă, astfel nu se recomandă montarea în spatele draperiilor, perdelelor, etc sau „ascunderea“ lui în dulapuri sau alte construcții pentru a da un aspect estetic instalației. Aceasta ar putea chiar să nu mai funcționeze deloc.

Întrebarea 15: Se poate întâmpla ca aerul viciat să se amestece cu aerul proaspăt introdus datorită faptului că cele doua fante sunt așezate una lângă alta?

Răspuns: Pe considerente constructive s-au dispus ieșirile una lângă alta pe partea interioară a fațadei. Prin pătrunderea curentului de aer introdus față de curentul de aer aspirat (efect de aspirator de praf ) se formează două coloane separate, două trasee independente unul de cealălalt, care nu se amestecă practic niciodată. Acest aspect a fost testat și confirmat de TUV Sud-Bayern; dovezi fotografice ale acestui efect pot fi puse oricând la dispoziție.

Întrebarea 16: Cine instalează M-WRG?

Răspuns: De regulă electricianul sau o firmă de instalații de încălzire și ventilație. La modelele sub tencuială se recomandă ca din timpul construcției clădirii să fie montate carcasele de polistiren. După terminarea construcției se completează instalația cu restul de părți componente.

Întrebarea 17: Ce zgomot face M-WRG?

Răspuns: La nivelul de bază recomandat pentru funcționare permanentă (15 m3/h) zgomotul pentru M-WRG este de 15,5dB (A), total silențios. Astfel poate fi montat și in dormitoare.

20 dB(A) tic-tacul unui ceas silențios

30 dB(A) o șoaptă

40 dB(A) zgomote normale din casă

50 dB(A) o discuție

60 dB(A) zgomotul dintr-un birou

70 dB(A) o mașină, distanța cca. 5 m

80 dB(A) zgomot puternic de stradă

90 dB(A) un claxon de mașină

100 dB(A) o stradă cu circulație de camioane

120 dB(A) în apropierea aeroporturilor

Întrebarea 18: In cazul mai multor M-WRG într-o locuință/casă, pot fi deservite central dintr-un singur loc, respectiv pot fi cuplate la o automatizare de ansamblu (EIB) a casei?

Răspuns: DA. Cu modelul M-WRG-S/Z- 24

Întrebarea 19: Apare fenomenul de „curent“ pe timpul funcționării M-WRG?

Răspuns: Senzatiile sunt de origine subiectivă și pot să difere de la o persoană la alta, în consecință este dificil de apreciat acest lucru. Cercetările au arătat că în cazul unei proiectări corecte, nu apare fenomenul de „curent“.

Întrebarea 20: Ce fel de întreținere/service este nevoie la M-WRG?

Răspuns: Este necesară schimbarea regulată a filtrelor. Filtrele folosite au o suprafață foarte mare (0,12 – 0,36 m2) astfel că pot fi folosite mult timp. Totuși, ținând cont de norme igienice și de sănătate, acestea trebuie schimbate o dată pe an indiferent de starea lor. Ele pot fi schimbate foarte ușor din câteva mișcări. Din cauza că și aerul viciat este filtrat, schimbătorul de căldură nu se murdărește în principiu. Acesta poate fi totuși spălat cu apă și puțin detergent, dar numai de către o persoană autorizată.

Întrebarea 21: De ce se filtreaza aerul viciat și aerul introdus?

Răspuns: Pe de o parte pentru a impiedica să intre noxe și murdărie din afară în clădire. Pe de altă parte să fie protejat aparatul de impurități (motoarele, schimbătorul de căldură, componentele electrice). Cercetările au arătat, că impuritățile ca funinginea, fumul, praful de metal, polenul, virușii și bacteriile se găsesc în aer. Mărimea particolelor variază în domeniul sub 1 μm până la fibre, frunze și insecte. Acestea pot provoca de la alergii până la îmbolnăviri ale aparatului respirator. Din această cauză este important, ca aerul să se curețe prin intermediul unui filtru potrivit.

Întrebarea 22: Ce fel de izolare fonică au instalațiile de ventilație cu recuperare de căldură M-WRG?

Răspuns: M-WRG are o diferență de nivel fonic, cf. norme pe element, D n,e,w de 50 dB. Datorită măsurilor mărite de izolare fonică se atinge pe timpul funcționării o valoare D n,e,w de 53 dB. În situații individuale, ne ajută în găsirea soluției optime, dacă ne indicați valorile de izolare fonică ale obiectivului d-vs (clasa de izolare fonică a ferestrelor, zona de nivel de zgomot). Vă sfătuim cu placere.

Întrebarea 23: Care este timpul de amortizare?

Răspuns: Acest timp nu se poate aprecia dintr-un condei. Factorii de care trebuie ținut cont sunt multipli. Printre altele: zona geografică unde se află clădirea, anvelopa termică a clădirii, calitatea și performanța instalației de încălzire, evoluția prețurilor la energia primară (gaz metan, motorina, etc.) și poate cel mai important factor, modul de utilizare a casei (obiceiurile locuitorilor) și a instalațiilor din clădire. Avându-se însă în vedere prețurile actuale ale producătorilor de energie convențională, M-WRG poate fi privit ca un element important care duce la economie în consumul de energie primară, respectiv economie la factura pentru încălzire. Un calcul exact al timpului de amortizare a investiției într-un astfel de sistem se poate face doar pe baza datelor concrete de la fiecare obiectiv, respectiv comparând factura de energie pentru încălzire înainte și după instalarea M-WRG. Daca însă ținem cont și de celelalte avantaje, atunci vom constata ca pe termen lung, instalația este din mai multe puncte de vedere economică si investiția poate fi amortizată în cel mai scurt timp.

Întrebarea 24: Se poate monta M-WRG în clădiri cu sisteme de încălzire cu foc deschis, dependente de aerul din încăperi?

Răspuns: În general, da. Nu este permis însă ca în încăpere, funcție de izolațiile clădirii, să se genereze o presiune mai mare de 4 Pa, pentru ca să nu fie „trase“ fumul sau gazele arse în interiorul încăperilor. În clădirile cu sistem de încălzire cu foc deschis se cere un sistem propriu de introducere de aer proaspăt pentru ardere și o suprafață etanșă mai mare. Folosirea unui sistem suplimentar de protecție pentru folosirea simultană a M-WRG și a șemineului este recomandabilă. În acest sens recomandăm senzorul de diferență de presiune DS-01. Recomandăm în orice caz, ca din timpul proiectării să se țină cont de această problemă.

Întrebarea 25: Există la M-WRG apă de condensație?

Răspuns: La temperaturi și umiditate obișnuite ale încăperilor de locuit este posibil ca în zilele foarte reci pe perioada de încălzire să se formeze condensul. Acesta va fi eliminat prin conducta de pe rama ieșirii aerului viciat, în consecință nu este necesară colectarea apei de condensație. Elementele constructive care se montează pe fațadă, împiedică prelingerea condensului pe tencuială.

Întrebarea 26: Se poate ajunge în afara clădirii la un amestec al aerului viciat cu cel proaspăt datorită apropierii între cele doua grile?

Răspuns: TUV-Sud-Bayern care a realizat testele pentru agrementare, confirmă că acest lucru nu este posibil. Aerul este eliminat ca o „rază“ iar aerul este aspirat de pe o suprafață foarte mică. Pe fațade există permanent o mișcare naturală a aerului, care împiedică un amestec instantaneu. Dovezi fotografice putem pune oricând la dispoziție de la TUV-Sud- Bayern.

Întrebarea 27: Cât de mare este factura de curent a unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură M-WRG?

Răspuns: Foarte scăzută. Pornind de la ideea unei funcționări permanente, 365 zile pe an, 24 ore/zi, la volumul recomandat de aer ventilat de de ex. 15 m3/h (dependent de mărimea încăperii), la prețul energiei electrice de 0,11 €/kWh, prețul consumului anual este de doar 3,6 €/an ! Puterea celor două motoare este de doar 3,8 Watt !

Întrebarea 28: Se pretează M-WRG și la clădiri vechi/ existente?

Răspuns: DA, excelent! Nu este necesară tubulatură pentru aer. Vă oferim modelul cu montarea pe tencuială, în cazul căruia nu este nevoie decât de două penetrări prin perete cu un diametru de 120 mm fiecare și o priză pentru cablul electric.

Întrebarea 29: Poate fi sistemul M-WRG folosit la uscarea construcțiilor noi?

Răspuns: DA. După terminarea construcției, care încă mai conține mii de litri de umezeală, timpul de uscare a construcției care se realizează în condiții normale pe parcursul a cca. 2-3 ani prin aerisire permanentă, se reduce la căteva luni folosind M-WRG. Volumul de aer ventilat este la început mai mare până când se atinge nivelul de umiditate optim pentru locuit. Apoi se reduce la volumul nesesar normal recomandat.

Pentru comenzi sau intrebari, te rog sa mergi la sectiunea Contact.