Cum ne influenteaza activitatea solara starile de spirit

Lumina si caldura soarelui, dupa cum se stie din timpuri stravechi, au influente extrem de benefice asupra organismului uman, incalzindu-ne nu doar trupul, ci si sufletul. Fara lumina, oamenii devin mai pesimisti, melancolici, tristi, nervosi si anxiosi. Conform unui studiu realizat recent si publicat in revista electronica New Scientist, furtunile solare au efecte biologice directe asupra fiintelor umane.

Este vorba de anumite particule energetice ale Soarelui care incarca pozitiv inclusiv starile afective ale omului. Dupa cum Terra este inconjurata de un camp magnetic, la fel si animalele si oamenii au un camp magnetic propriu care ii protejeaza de factorii nocivi externi. Potrivit oamenilor de stiinta, magnetosfera protectoare a Pamantului are doua gauri mari, care permit accesul vantului solar in interior.

Acest fapt faciliteaza alimentarea cu energie a organismelor vii, dar face imposibil zborul deasupra polilor si poate influenta orbita satelitilor. In timpul vintului solar, format din particulele provenite din corona solara ce sunt expulzate in spatiu cu viteze de aproximativ 1,6 milioane de kilometri pe ora, se produce desprinderea acestor particule (care sunt descrise ca un fel de scantei solare).

Descoperirile facute pana acum sustin faptul ca particulele provenite de la Soare se lovesc si patrund in suprafata lunara de aproape 4 miliarde de ani. Oleg Shumilov, de la Institutul de Cercetari ale Problemelor Ecologice din Rusia, a analizat activitatea campului magnetic al Pamantului in perioada cuprinsa intre anii 1948 si 1997, constatand ca acesta are trei varfuri de intensitate in decursul unui an calendaristic.

Primul ciclu se desfasoara intre lunile martie si mai, al doilea in iulie si ultimul la sfarsitul lunii octombrie. In mod surprinzator, Shumilov a descoperit ca aceste maxime ale geomagnetismului coincid cu maximele cazurilor de tulburari afective inregistrate de medici (stari de dispozitie negativa, care provoaca boli sezoniere sau agravarea maladiilor psihice cronice – depresie, anxietate, tulburarile bipolare, schizofrenie etc).

El a lansat propunerea ca cercetatorii sa analizeze  mai atent si in profunzime legatura dintre activitatea acestor particule solare si starile de spirit ale fiintei umane, invocand in context descoperirile sale prezentate pe larg in lucrarea stiintifica intitulata Ploaia Solara – schimbarile pamantului au inceput, in care este explicata teoria distrugerii speciei umane din cauza schimbarilor bioclimatice.

Citeste articolul integral in RomaniaLibera